De kracht van motivatie

  • Categorie:
    psychologie
  • Datum uitgifte:
    25-05-2016
De kracht van motivatie. Cover

Motivatie is de prikkel die mensen ertoe beweegt om iets te doen of na te streven. Mensen die weten wat hen motiveert kunnen goede keuzes maken voor hun studie en loopbaan. Anton Philips (kleinzoon van) introduceerde in Nederland het Amerikaanse Systeem voor Individuele Motivatie Analyse (SIMA), waarmee mensen hun eigen unieke Motivatiepatroon in kaart kunnen brengen. Na dertig jaar met deze methode gewerkt te hebben wilde hij zijn inzichten met anderen delen.

Philips vroeg mij om samen met hem een boek over zijn ervaringen met SIMA te schrijven. Het resultaat is De kracht van motivatie. Het boek is zowel een leer- als werkboek. Ter inspiratie staan er ervaringsverhalen in van zowel Anton als anderen die hun Motivatiepatroon hebben ontdekt, waardoor ze de juiste keuze hebben gemaakt.

Na het succes van de eerste uitgave in 2013 – die maar liefst zes drukken beleefde – besloten Anton en ik  om een herziene versie op de markt te brengen.  De nieuwe uitgave bevat extra informatie en oefeningen die scholieren en studenten kunnen gebruiken bij hun studiekeuze. Beslist geen overbodige luxe als je bedenkt dat één op de drie studenten spijt van zijn studiekeuze heeft en veel jongeren de druk van het leenstelsel ondervinden! De nieuwe Kracht van motivatie is een must voor iedereen die zijn loopbaan zelf wil sturen.

Inkijkexemplaar

 Recensies

Wat brengt jou in beweging? Wat motiveert je? Anton Philips en Annemiek van Kessel laten zien hoe je het antwoord op die vraag kunt vinden, waardoor je de rode draad gaat zien in alles wat je doet. Volgens mij kunnen we vooral jongeren hier enorm mee helpen.

~ Yvonne van Sark, YoungWorks Academy, coauteur van Puberbrein binnenste buiten en Over de top ~

Gelardeerd met interessante en goed beschreven voorbeelden uit de praktijk, met name van Anton Philips toen hij nog bij Philips werkte, geeft dit boek een fantastisch inzicht in wat ons motiveert. Ook maken de schrijvers duidelijk hoe makkelijk het is om werk te vinden dat goed bij ons past; en dan vinden we het vanzelf leuk om te doen! Een praktisch boek waar u echt iets aan heeft. En het leest nog lekker ook.

~ Prof.dr. René S. Kahn, Universitair Medisch Centrum, Utrecht ~

In de praktijk van alle dag wordt motivatie gezien als cruciaal, als de kern van al het menselijk handelen. Vervolgens wordt het afgedaan als een onnavolgbaar fenomeen en een mistige mythe. Met die gedachte kun je maar beter van motivatie afblijven. Niets is echter minder waar. Anton Philips en Annemiek van Kessel laten in De kracht van motivatie juist zien dat je individuele motivatie systematisch kunt analyseren en dat je daarmee het stuur stevig in handen krijgt om je ideale loopbaan te ontdekken. Zo haal je meer kracht uit je loopbaan en meer waarde uit je leven en voeg je meer waarde aan het leven van anderen toe. Motivatie is de kern, De kracht van motivatie de bron van inspiratie en handelen.

~ Prof.dr. Rob H.W. Vinke, Universiteit Nijenrode ~

De kracht van dit boek is dat het uitgaat van positieve (werk)ervaringen. Wat heb je met succes en plezier gedaan, wat gaf je voldoening en wat past écht bij jou. Voor performanceverbetering (zowel op persoonlijk als op organisatieniveau) is het cruciaal om de juiste persoon op de juiste plek te hebben. Ik zie te vaak dat mensen maar doormodderen zonder dat ze bewust zijn waarom het niet lekker loopt. Met behulp van de door Anton Philips naar Nederland gehaalde methode, kom je op analytische wijze tot verrassende inzichten en is het mogelijk om, soms met kleine aanpassingen, je persoonlijke situatie direct te verbeteren. Daarmee is dit boek voor een heel brede doelgroep, van scholier tot topmanager, een zeer praktische leidraad om het maximale uit jezelf te halen.

~ Dick Mecklenfeld, directeur Hot ITem, specialist in Performance Improvement ~

Dit boek beschrijft de opmaat naar een nieuw economisch proces, waarbij behoeftebevrediging en werken steeds meer samenvallen.

~ Dolf van den Brink, ex-lid van de RvB ABN/AMRO, hoogleraar Financial Institutions aan de Universiteit van Amsterdam ~

Motivatie is hernieuwbare brandstof voor de geest en het lijf. Anton Philips geeft daar een goed en boeiend inzicht in! Het boek motiveert u: het leest als een pageturner.

~ Jeroen van der Veer, ex-CEO Shell Group ~

Wat een geweldig boek. Ik wou dat een dergelijk Motivatiepatroon al bestond (en door de werkgever was ingezet) in mijn tijd bij grote bedrijven als KPN en Unilever. Ik heb destijds heel veel energie gestoken in het ontwikkelen van competenties (‘ontwikkelpunten’) die weliswaar dicht bij het profiel van 'de ideale manager' kwamen, maar niet dicht bij mijn eigen motivaties liggen. Wat zou er zijn gebeurd als toen niet naar het 'ideale profiel' was gekeken, maar naar de manier waarop mijn motivaties en talenten optimaal ingezet zouden kunnen worden om het bedrijf én mijzelf succesvoller te laten zijn?
Ik wens − nee, voorspel − dat het Motivatiepatroon binnenkort standaard onderdeel uit zal maken van ieder cv en profiel op bijvoorbeeld LinkedIn. Het zal een zeer krachtig instrument zijn om het beste uit iedereen te halen − met groot en positief effect voor zowel de werkgever als de persoon zelf. En daarmee voor de gehele maatschappij.

~ Claire Boonstra, founder ‘Operation Education’, co-founder Layar ~

Het leven is een prachtige ontdekkingsreis. Die fascinerende reis begint al heel vroeg wanneer een jong kind leert ontdekken waar zijn of haar talenten liggen. Tijdens de studie wordt het talent van een ruwe diamant tot een prachtige briljant geslepen. En dan komt het spannende moment de briljant met zijn talloze facetten aan talenten te laten stralen.
Jongeren enthousiasmeren de juiste keuzes te maken is een belangrijk deel van ons werk. Wij willen de jongeren zelf laten ontdekken welke onvermoede facetten aan talenten hun diamant allemaal bevat. Een mens is echter nooit te oud om te leren. Dit boek kan ook u helpen de juiste keuzes te maken in uw loopbaan. Laat een nieuw licht schijnen op onvermoede facetten van uw talent.

~ Fabiënne Hendricks MSc, directielid Platform Bèta Techniek/ programmaleider School aan Zet; ir. Gerard Jacobs, directeur Jet-Net ~

Plezier in werk is voor CNV een belangrijk speerpunt. Daarin spelen intrinsieke motivatie en extrinsieke voorwaarden een belangrijke rol. Doe ik de dingen die bij mij passen en zit ik op de plek waar ik uit de verf kan komen? Dit boek gaat daarover en helpt om een goed beeld te krijgen van wat je drijft en motiveert.

~ Jaap Smit, voorzitter CNV ~

Succes en gelukkige momenten kun je in je leven creëren. Als je goed naar je hart luistert en dit volgt, zul je de kans op plezier in je leven vergroten en daardoor vaker je doelen bereiken. Bovendien zul je zelden het gevoel hebben dat je móét werken. Maak van je hobby je werk. Dit boek geeft de handvatten om dat te realiseren.

~ Hans van Breukelen ~

Gemotiveerde mensen werken harder, geconcentreerder, gedisciplineerder en met meer plezier. Hoe eerder je weet wat je beweegt, des te beter ben je in staat je ten volle te ontplooien. Dit boek helpt bij dat zelfonderzoek. Het is nuttig voor iedereen en zeker voor jonge mensen die voor belangrijke keuzes in hun leven staan, zoals: welke studie ga ik doen, wat wil ik worden, waar word ik gelukkig van?

~ Paul Rullmann, vice-president Onderwijs TU Delft ~

De huidige tijd vraagt om een structureel andere aanpak van veel zaken, waartegen meestal weerstand ontstaat. In een organisatie zijn veranderingen pas succesvol, als medewerkers
daadwerkelijk de noodzaak daartoe begrijpen, beter nog mede zelf de richting daarvoor aangeven. Betrokken medewerkers zijn gelukkiger en productiever en het lijdt geen enkele twijfel dat het sturen op motivatie een kritische succesfactor is.
Dit boek biedt daartoe een prachtig perspectief en laat zien, dat succes geen gevolg is van het managen van getallen maar van mensen, die het beste uit zichzelf weten te halen.

~ Harry Hendriks, Head of Philips Global Government & Public Affairs, tot 2012 CEO van Philips Benelux ~

Motivatie is het proces van krachten dat mensen in beweging brengt. Om dat proces te starten en te sturen, moet tenminste aan twee voorwaarden worden voldaan. De ene is dat je de potentioeel motiverende krachten die in je huizen, leert kennen. Dat komt in belangrijke mate neer op het leren kennen van je talenten. Want er is weinig dat je zozeer in beweging brengt als het leven en werken in situaties die appeleren aan het beste in je. Maar voor die cruciale zelfkennis heb je anderen nodig. De tweede voorwaarde is daarom op zoek te gaan naar anderen die bereid en in staat zijn je bij het verwerven van die zelfkennis te helpen. Het boek De Kracht van Motivatie van Anton Philips en Annemiek van Kessel is zo’n ander. Geschreven op een toegankelijke en sympathieke manier maar niettemin methodisch en puttend uit decennia-lange ervaringen zal het naar mijn oordeel tal van lezers in beweging brengen. Hen motiveren om op zoek te gaan naar de krachten, de talenten waarover ze, mogelijk soms tot hun eigen verwondering, blijken te beschikken. En daarmee meer te gaan betekenen zowel voor zichzelf als voor anderen dan ze tot vóór lezing voor mogelijk hadden gehouden.

~ Prof. Dr. René F.W. Diekstra ~

Laatste boek: Beter laat dan nooit

Laatste nieuws: Covermodel!

Doorgewinterde Amsterdammer, trotse Tukker én laatbloeier. Hoe dat zit heb ik allemaal mogen vertellen aan Erwin Gevers, en nog meer. Mijn verhaal in Zilver Magazine is ook een aanmoediging voor 65-plussers die het roer nog een keer willen omgooien. Lees hier het artikel (v.a. pagina 8): https://www.pdfgemak.nl/zilverwinter2023

Lees meer