Beter laat dan nooit

  • Categorie:
    psychologie
  • Datum uitgifte:
    02-03-2023

Als we de prognoses mogen geloven, worden de kinderen van nu zeker 100 jaar! Ze hebben dus alle tijd om zich rustig te ontwikkelen, uit te zoeken wat ze willen en wie ze willen zijn. Waarom willen de meeste mensen dan toch – uitzonderingen daargelaten ‒ snel hun schoolloopbaan doorlopen, aan het werk, volwassen zijn, vroeg met sport beginnen, met seks, beter presteren dan anderen? Of waarom denken we dat te willen? Heeft langzame ontwikkeling en/of rijping voordelen voor de (mentale) gezondheid van mensen, waardoor ze langer leven en langer kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven, gelukkiger kunnen zijn? Voor mijn boek zocht ik het uit en het antwoord is ja! Ik liet mij inspireren door bekende en minder bekende laatbloeiers. Ik beschrijf van hen typeert, hoe zij het roer omgooiden en wat wij van hen kunnen leren. Blijft de vraag of het mogelijk is om zelf een laatbloeier te worden. Het antwoord kan ik alvast verklappen. Iedereen kan een laatbloeier worden, maar dat moet je wel durven.

9789025909994 Beter laat dan nooit - cover

Bestel hier het boek



Recensies

Annemiek van Kessel, zelf een laatbloeier, heeft zich verdiept in het fenomeen dat mensen pas later in hun leven helemaal tot bloei komen. Ze deelt haar verhalen op in vier speerpunten. De eerste is beschrijven wat laatbloeien precies inhoudt. Annemiek zegt dat ze ervan overtuigd is dat we allemaal ons voordeel kunnen doen met het ontplooien van onszelf in ons eigen tempo, op een manier die bij ons past. Direct daaraan koppelt ze de behoefte aan zingeving. Ze werkt definities of vragen over wat een laatbloeier is, goed uit en vertelt veel verhalen van mensen die een laatbloeier waren of zijn. Daarna definieert ze het karakter van een laatbloeier, ze wijken af van het gemiddelde en zijn daarbij eigenzinnig; ze hebben doorzettingsvermogen en getuigen van een passie voor iets; ze blijven leren omdat ze nieuwsgierig zijn en hebben veerkracht omdat ze veel afwijzing hebben ervaren. In het derde deel schrijft ze over wat mensen tegenhoudt om te gaan bloeien en in het vierde deel stimuleert ze mensen om een laatbloeier te worden. “Bij twijfel, moet je het echt gaan doen!”.

Dit boek is onderhoudend en informatief. Het geeft herkenning en eye-openers. En voor alles is het bemoedigend om niet op te geven wanneer je in je hart voelt dat je nog niet in je bestemming leeft. De schrijfster levert een grote bronnenlijst over dit onderwerp aan het eind van haar verhaal en tussendoor vertelt ze ook iets over zichzelf en haar eigen problemen om in haar bestemming te gaan functioneren. Natuurlijk kun je de schuld van het laatbloeien niet bij een enkele oorzaak vinden, maar wat ik sterk vind is dat ze de vinger bij een zere plek legt: het Nederlandse onderwijssysteem en de houding en uitspraken van leerkrachten. Ministers van onderwijs en leerkrachten zouden dit boek zeker moeten lezen en hun krachten meer moeten geven om de belemmerende systemen te veranderen in stimulerende en bemoedigende leerwegen. Dat zou al een stuk helpen om kinderen op hun eigen tempo zich te kunnen laten ontwikkelen zonder dit nu direct leervoorsprongen of leerachterstanden te noemen. Mooi geanalyseerd en goed verwoord om anders te kijken naar mensen om ons heen en (onderwijs) systemen in ons land. Een goed boek!

~ 4 sterren van boekenmening.net ~
Lees meer

Veel gelezen dit weekend. Een beetje noodgedwongen omdat het zoveel regende maar dat geeft niet, want lezen is nog steeds een van mijn lievelingsactiviteiten. Ik las Jung en Beter laat dan nooit over hoe je een laatbloeier wordt van Annemiek van Kessel.

Het leuke van dit boek is dat het over laatbloeiers gaat op allerlei gebied zoals persoonlijke ontwikkeling, onderwijs, werk, sport, kunst, wetenschap en seksualiteit. Dit boek sluit mooi aan op Wie ben ik als Niemand kijkt waarin ik een pleidooi hou om te blijven bloeien en iets nieuws te gaan doen, ook in de ouderdom.

Het verhaal van de haas en de schildpad vormt het kader voor het boek van Ven Kessel. Waarom haasten als we zo oud worden? Goede vraag. Ook haar vergelijking met slowcooking sprak me aan. Lekker de tijd nemen zodat de smaken op elkaar in kunnen werken.

Van Kessel interviewt verschillende laatbloeiers waaronder mijn oud collega Marie Jose Enders- Slegers die op 68 jarige leeftijd tot hoogleraar werd benoemd op het onderwerp de mens-dier relaties. Daar had zij als eerste in Nederland onderzoek naar gedaan en was ze haar tijd mee vooruit. Ook Alex Roeka singer/songwriter vertelt zijn verhaal. Zomaar twee interessante, stimulerende mensen die zichzelf trouw bleven en op latere leeftijd tot bloei komen. Prachtig!

~ Liesbeth Woertman in Psychologie van het Uiterlijk ~
Lees meer

Laatste boek: Beter laat dan nooit

Laatste nieuws: Covermodel!

Doorgewinterde Amsterdammer, trotse Tukker én laatbloeier. Hoe dat zit heb ik allemaal mogen vertellen aan Erwin Gevers, en nog meer. Mijn verhaal in Zilver Magazine is ook een aanmoediging voor 65-plussers die het roer nog een keer willen omgooien. Lees hier het artikel (v.a. pagina 8): https://www.pdfgemak.nl/zilverwinter2023

Lees meer